Gospodin Milan Kučan u posjeti Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu

Gospodin Milan Kučan u posjeti Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu

Danas, 20. oktobra 2022. godine, Gazi Husrev-begovu biblioteku u Sarajevu posjetio je gosp. Milan Kučan, bivši predsjednik Republike Slovenije, i gosp. Marjan Šiftar, bivši ambasador Republike Slovenije, u pratnji gosp. Nedžada Grabusa, sarajevskog muftije.

Direktor Biblioteke, mr. Osman Lavić, izrazio je dobrodošlicu gostima i ukratko ih upoznao s radom Biblioteke i Fondom rukopisa u kojem se čuva najvrijednija zbirka rukopisa u ovom dijelu Evrope. Također, gostima je predstavljena i manifestacija „Pamćenje svijeta – otrgnuto od zaborava“ koju je Biblioteka organizirala povodom obilježavanja tridesete godišnjice uspostavljanja UNESCO registra „Memory of the World“ u koji je upisana rukopisna zbirka Gazi Husrev-begove biblioteke.

Prilikom današnje posjete delegacija iz Slovenije obišla je i novu muzejsku postavku u Biblioteci, te Odjel za restauraciju i konzervaciju gdje ih je Ruhulah Hodžić upoznao s radom ovog odjeljenja.

U nadi da će bogato pisano blago u odgovarajućoj formi biti predstavljeno i javnosti u Sloveniji gosti su se zahvalili na gostoprimstvu izrazivši zadovoljstvo onime što su imali priliku vidjeti.