U Gazi Husrev-begovoj biblioteci održan debatni turnir učenika

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci održan debatni turnir učenika

Trećeg dana obilježavanja manifestacije „Pamćenje svijeta otrgnuto od zaborava“, 19. oktobra 2022. godine, povodom tridesete godišnjice uspostavljanja UNESCO-vog programa „Memory of the World“, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu održan je debatni turnir učenika.  Ovaj događaj Biblioteka je realizirala sa Upravom za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ BiH.

U debatnom turniru učestvovali su učenici Gazi Husrev-begove medrese iz Sarajeva, Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika, Karađoz-begove medrese iz Mostara, Medrese Džemaludin-efendija Čaušević iz Cazina, Prve bošnjačke gimnazije iz Sarajeva, te kao gosti posmatrači učenici Medrese Reis Ibrahim-ef. Maglajlić iz Banjaluke zajedno sa svojim trenerima.

Osnovni cilj ovog debatnog turnira, kao jednog od ciljeva ove cjelokupne manifestacije, jeste podizanje svijesti o važnosti razumijevanja kulturne baštine među mlađom populacijom. Osim toga ovaj program trebao je da doprinese i razvijanju debatnih vještina kod učenika i učenica, kao i unapređenju komunikacijskih vještina.

U cjelodnevnom takmičenju svi učesnici bili su podijeljeni u dvije grupe, a debatne ekipe činile su po tri škole koje su se takmičile između sebe. Teme debatnih rundi koje su učenici branili ili negirali u takmičenju su: Bosna i Hercegovina čini dovoljno na promociji kulturne baštine, Cijelo društvo ima obavezu zaštite kulturne baštine, u polufinalnom meču Mladi mogu doprinijeti promociji i zaštiti kulturne baštine i u finalnom meču U nastavne planove i programe srednjih škola treba uvesti predmet Kulturna baština i njena zaštita.

U polufinalu takmičili su se učenici Gazi Husrev-begova medrese, Karađoz-begove medrese, Prve bošnjačke gimnazije i Elči Ibrahim-pašine medrese. U finalima su se takmičili učenici Gazi Husrev-begova medrese i Prve bošnjačke gimnazije gdje  su pobjedu odnijeli učenici Gazi Husrev-begove medrese na ponos svojoj školi.

Na kraju programa učesnicima se obratio Seid Eminović, šef Odjela za osnovno i srednje obrazovanje, ispred Uprave za obrazovanje i nauku. Čestitke je uputio i direktor Gazi Husrev-begove biblioteke, te uručio certifikate i prigodne poklone učenicima i njihovim trenerima.

Svim našim učesnicima, koji su bili na nivou svog zadatka, zahvaljujemo, čestitamo na učešću i želimo još mnogo uspjeha u mečevima i debatama školskog života.