Drugi dan manifestacije “Pamćenje svijeta – otrgnuto od zaborava”: stručna predavanja za bibliotekare, arhiviste i restauratore

Drugi dan manifestacije “Pamćenje svijeta – otrgnuto od zaborava”: stručna predavanja za bibliotekare, arhiviste i restauratore

Nakon svečanog otvaranja Manifestacije „Pamćenje svijeta-otrgnuto od zaborava“ prigodnom večeri poezije i izložbom „Poezija Bošnjaka u rukopisima Gazi Husrev-begove biblioteke“ drugog dana obilježavanja ove manifestacije, 18. 10. 2022. godine, održana su stručna predavanja za bibliotekare, arhiviste i konzervatore. Ovim susretima je prisustvovalo 30 bibliotekara ustanova IZ u BiH i nekolicina bibliotekara javnih bibliotečkih ustanova Sarajeva i Tuzle. U auli Biblioteke riječi dobrodošlice uputio im je kolega Ruhulah Hodžić, a kolega Meho Manjgo, voditelj odjela muzejske zbirke, uz prigodna objašnjenja, proveo ih je kroz novu muzejsku postavku koja nosi naziv Muzej knjige.

Nakon kratke pauze, u srednjoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke, svim prisutnima se prvo obratio direktor Biblioteke mr. Osman Lavić, nakon čega je uslijedila sesija od tri stručna predavanja uposlenika Biblioteke. Prvu prezentaciju predstavio je kolega mr. Hamza Lavić na temu „Savremene metode dokumentiranja i promocija pisane baštine“, potom kolega mr. Meho Manjgo na temu „Fotografije i razglednice kao dio dokumentarne baštine“ i kolegica mr. Madžida Smajkić na temu „Osnove zaštite bibliotečke i arhivske građe“. Nakon svakog predavanja ostvarena je interakcija sa našim gostima koji su u skladu sa svojim interesovanjima postavljali pitanja. Nakon predavanja bibliotekari i gosti su posjetili naš Odjel restauracije i konzervacije gdje su im praktično pokazane metode na koji način u vlastitim uslovima najbolje sačuvati i prevenirati oštećenja pisane građe.

Gostima je u našoj kafeteriji pripremljen i ručak nakon čega je organizovana posjeta Vijećnici. Naime, paljenje Vijećnice i preko milion bibliografskih jedinica Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, koja je bila smještena u njenom zdanju 1992. godine, bilo je povod osnivanju UNESCO-vog programa Pamćenje svijeta (Memory of the World) čiju 30-godišnjicu obilježavamo ovom manifestacijom.