In memoriam – Nedžib Šaćirbegović (1926 – 2021)

In memoriam – Nedžib Šaćirbegović (1926 – 2021)

U utorak, 23.02.2021. godine, u Sjedinjenim Američkim Državama u 95. godini života na Ahiret je preselio gospodin Nedžib Šaćirbegović.

On je 2017. godine Gazi Husrev-begovoj biblioteci poklonio kolekciju od 1928 publikacija na evropskim jezicima, 24 publikacije na orijentalnim jezicima i 135 naslova raznih časopisa. Na svečanosti obilježavanja 481. godišnjice rada Biblioteke, uručena je zahvalnica na njegovo ime koju je tada primila prof.dr. Almasa Šaćirbegović, njegova sestra.

Šaćirbey, odnosno Šaćirbegović, je bio jedan od bliskih saradnika i prijatelja prvog predsjednika Republike BiH, rahmetli Alije Izetbegovića. Zajedno su radili na brojnim projektima, tokom burnog političkog života. Bili su članovi organizacije „Mladi Muslimani“. Zbog toga su prvi put uhapšeni već 1946. godine.

Šaćirbegović nakon toga, sa svojom porodicom, napušta Bosnu i Hercegovinu i odlazi u Sjedinjene Američke Države.  Formiranjem Stranke demokratske akcije, on se djelimično politički aktivira. Njegova pomoć ogledala se u postojanoj podršci nezavisnoj Bosni i Hercegovini. Muhamed Šaćirbegović, njegov sin, u jednom je periodu tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu bio ministar vanjskih poslova u Vladi Republike BiH.

Njegova poklonjena kolekcija knjiga u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu je zasigurno trajno dobro koje će mnogima koristiti.

Molimo Svemogućeg Allaha da mu se smiluje i uvede ga u džennet.

“Svi smo mi Allahovi, i svi se Njemu vraćamo”