Katalog: Muzej Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu

Cijena: 70 KM

Katalog: Muzej Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu se pored svoje osnovne bibliotečke djelatnosti, može pohvaliti i vrlo vrijednom muzejskom zbirkom od 1200 artefakata, koji svjedoče o bogatoj kulturnoj baštini Bosne i Hercegovine.

U muzejskom prostoru Biblioteke izložena je postavka nazvana Muzej knjige u kojoj su predstavljeni samo neki od vrijednih artefakata, kao i najreprezentativniji segmenti građe iz svih njenih fondova. Posjetitelji se prilikom posjete ovom muzeju  imaju mogućnost upoznati sa historijskim putem nastanka, umnožavanja, korištenja, čuvanja knjige, te svjedočiti visokoj kulturi pisane riječi na području Bosne i Hercegovine.

U ovom bogato ilustriranom Katalogu je na 173 strane predstavljena muzejska postavka koja je podijeljena na četrnaest tematskih cjelina: Gazi Husrev-beg; Najstarija knjiga u Bosni i Hercegovini; Skriptorij u Foči iz 16. stoljeća; Prva štamparija u Osmanskom Carstvu; Prve štampane knjige i novine u Bosni i Hercegovini; Medrese i biblioteke; Rukopisi Kur'ana; Ulema; Biblioteka u ratu (1992-1995); Džamija; Kaligrafija; Mjerenje vremena; Historijat Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Lapidarij.

Muzejska postavka i prateći katalog su rezultat  rada uposlenika Biblioteke: hfz. Hamze Lavića, Mehe Manjge, Ruhullaha Hodžića, Amele Lepir, Fatime Tinjak, Amine Kadribegović-Mehić, Izudine Zukorlić i Madžide Smajkić. Urednik kataloga je Meho Manjgo.