Kolektiv Gazi Husrev-begove biblioteke u posjeti Memorijalnom centru Potočari i MIZ Srebrenica

Kolektiv Gazi Husrev-begove biblioteke u posjeti Memorijalnom centru Potočari i MIZ Srebrenica

Dana 01. decembra 2015, jedan dio kolektiva Gazi Husrev-begove biblioteke, na čelu sa v.d. direktorom Muhamedom Hodžićem, obavio je službenu posjetu Memorijalnom centru Potočari i Medžlisu IZ Srebrenica.

U Memorijalnom centru dočekala ih je šefica Odjela za posjete Amra Begić-Fazlić, koja je još jednom predstavila i koncizno izložila dokumentirana i pravosudno dokazana dešavanja i činjenice iz perioda 1992-1995. koje dokazuju da je u Srebrenici počinjen genocid. Slijedio je obilazak mezarja i učenje Jasina poginulim šehidima i žrtvama genocida.

Pored historijskog časa i obilaska bivše UN baze i Spomen sobe u Potočarima, uposlenici Biblioteke prisustvovali su i projekciji dokumentarnog filma ”Sedmica u julu – Srebrenica 1995.” koji se može pogledati isključivo u prostorijama Centra. Obzirom da će Memorijalni centar u skorijoj budućnosti imati i svoju biblioteku razgovarano je o mogućnostima saradnje na tom projektu. S upečatljivim utiscima, kolektiv Biblioteke je izrazio svoje poštovanje uposlenicima Memorijalnog centra i zahvalio se na gostoprimstvu.

Nakon toga, upriličen je i prijem kod glavnog imama Medžlisa IZ Srebrenica, Damir ef. Peštalića u prostorijama Medžlisa.  U ugodnom razgovoru s njim, bilo je lijepo čuti da bošnjački povratnici u Srebrenici, uz bolna iskustva i uspomene, ipak nastoje ponosno graditi i obnavljati svoj život u tom gradu i njegovoj okolini onako kako najbolje znaju. Uz svako novo radno mjesto u Srebrenicu dolazi i novi povratnik, tako da je to najvažniji faktor povratka i ostanka u Srebrenici, istakao je glavni imam.

Gazi Husrev-begova biblioteka je donirala određen broj knjiga, oko stotinu naslova, za biblioteku Medžlisa IZ Srebrenica koja će, nadamo se, biti od koristi svima, a  posebno mladoj populaciji.

Tokom putovanja kroz podrinjske krajeve, o njihovim znamenitostima i kulturno-historijskim i ratnim činjenicama, govorila je svršenica Fakulteta islamskih nauka, Nedžada Ibrahimović, koja je rođena u Srebrenici, a trenutno je angažirana kao stpendistica Biblioteke na ispomoći u radu na Fondu arhiva IZ.