Ministar za kulturu i turizam Republike Turske posjetio Gazi Husrev-begovu biblioteku

Ministar za kulturu i turizam Republike Turske posjetio Gazi Husrev-begovu biblioteku

U četvrtak, 22.10.2015. godine, Gazi Husrev-begovu biblioteku posjetio je ministar kulture i turizma Republike Truske, gospodin Yalcın Topcu. U njegovoj pratnji bili su i ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini – gospodin Cihad Erginay, generalni direktor Direkcije za biblioteke i izdavaštvo pri Ministarstvu kulture i turizma Republike Turske – gospodin Hamdi TurŠŸucu i drugi cijenjeni gosti.

Oni su imali priliku upoznati se, na licu mjesta, sa pisanim kulturnim blagom, koje predstavlja zajedničko kulturno naslijeđe i Republike Turske i Bosne i Hercegovine. Izrazili su svoju zahvalnost za projekte koje Biblioteka provodi na zaštiti, obradi i popularizaciji rukopisne baštine islamskog kulturno-civilizacijskog kruga.
 
Tokom posjete razgovarano je o mogućnostima povezivanja Gazi Husrev-begove biblioteke   sa srodnim institucijama u Republici Turskoj, posebno sa bibliotekom Suleymanijom, najvećom bibliotekom orijentalnih rukopisa u svijetu.
 
U knjizi utisaka ministar Topcu je naveo sljedeće:
”Izuzetno mi je zadovoljstvo da sam kroz posjetu Bosni i Hercegovini imao priliku podsjetiti se na naše zajedničke civilizacijske vrijednosti. Zadovoljstvo je bilo osvjedočiti se o bogastvo koje se nalazi u Gazi Husrev-begovoj biblioteci i upoznati njenu cijenjenu upravu.
Knjige i rukopisi nas podučavaju našoj prošlosti, pripremaju nas za budućnost i imaju veličanstvenu ulogu mosta između različitih generacija. Želja nam je da se ova kolekcija još više proširi i bude u službi cijeloga čovječanstva. Kakva je sreća biti pripadnikom vjere čiji je princip ”Uči!” jedan od njenih temeljnih vodilja!”