Uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke u Galeriji 11/07/95

Uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke u Galeriji 11/07/95

Na poziv Galerije 11/07/95, jedan dio kolektiva Gazi Husrev-begove biblioteke je u petak, 6.11.2015, posjetio njihov izložbeni prostor koji je kreiran s namjerom da sačuva sjećanje na genocid u Srebrenici.

U okviru posjete imali su priliku vidjeti  stalnu postavku izložbe “Srebrenica”, koja predstavlja dokumentarni – umjetnički prikaz srebreničkog stradanja i života preživjelih nakon 11.07.1995. Postavka je multimedijalna i sastoji se od sljedećih dijelova: Zid smrti (Memorijalni centar Srebrenica – Potočari), Portreti stradalih (Udruženje – Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa), Mapiranje genocida (Inicijativa mladih za ljudska prava YIHR / Fama), Fotografije iz ciklusa “Srebrenica” (Tarik Samarah), Video arhiv genocida (Cinema for Peace Foundation), Mape sa lokacijama masovnih grobnica (Institut za nestale BiH).

Pored toga pogledali su  i izložbu ”Krv i med: Dnevnik balkanskog rata”, autora Rona Haviva o sukobu u Jugoslaviji devedesetih godina 20. stoljeća. Ron Haviv je nagrađivani američki fotoreporter koji je svoj život posvetio dokumentovanju sukoba širom svijeta. Njegove fotografije, snimljene devedesetih godina u republikama bivše Jugoslavije, svjedoče o posljedicama raznornih ratova koji su pratili raspad SFRJ.

Galerija 11/07/95 je Gazi Husrev-begovoj biblioteci donirala nekoliko primjeraka kataloga izložbe ”Krv i med” uz želju da učenicima, studentima i drugim korisnicima Biblioteke bude ponuđen još jedan vid učenja kroz umjetničko-dokumentarnu perspektivu. Uposlenici Biblioteke su, zahvalivši se na gostoprimstvu, izrazili svoje poštovanje ljudima koji rade u Galeriji uz želju za zajedničku saradnju u budućnosti.