Održana Internacionalna virtualna konferencija o bibliotekarstvu I informacijskim uslugama – IVCLIS 2021

Održana Internacionalna virtualna konferencija o bibliotekarstvu I informacijskim uslugama – IVCLIS 2021

Brainware Univerzitet i Brainware grupa institucija Sabita Devi Education Trust iz Indije organizirali su online konferenciju pod nazivom “Internacionalna virtualna konferencija o bibliotekarstvu i informacijskim servisima: jučer, danas, sutra”, održanu 9. I 10. 02. 2021. godine.
Učešće je uzelo preko 30 učesnika iz Indije, SAD-a, Kine, Australije, Nigerije, a našu Biblioteku je predstavila mr. Ejla Ćurovac sa temom “Digital Library and Valuable Vollection of Old Manuscripts in Gazi Husrev-bey Library Sarajevo”. Sesije su bile organizirane u dva dana, a ukupno je bilo šest sesija od kojih je svaka imala svoju tematsku jedinicu. Moderator treće sesije, u kojoj je učestvovala i naša uposlenica, je bio dr. Partha Sarati Das, viši bibliotekar Nacionalne biblioteke Indije, koji je izrazio svoje oduševljenje Gazijinom bibliotekom rekavši: “Ovo je fantastična biblioteka koja je u svom radu otvorena i u potpunosti okrenuta korisniku kroz svoje projekte. Saznanje da postoji biblioteka čija kolekcija je u UNESCO-ovom registru, što je zaista značajno, nama daje snagu i motiviše nas da i dalje učimo i borimo se.”
Konferencija je završila ekspertnom sesijom pod nazivom “Dokumentarna građa vs elektronska građa” gdje su eksperti u informacijskim znanostima ponudlii prikaz prednosti koje i današnje tehnologije imaju, posebno u doba pandemije Covid-19.

Izlaganje mr. Ejle Ćurovac i osvrt moderatora treće sesije možete poslušati na slijedećim linkovima:

http://hcut.to/v/xYnYELq

http://hcut.to/v/xyzSAgY