Sjećanje na rahmetli Šejha Ahmeda Zekija Yemanija

Sjećanje na rahmetli Šejha Ahmeda Zekija Yemanija

U ponedjeljak, 22. februara, u Londonu, u 90. godini života, nakon duge bolesti preslio je na bolji svijet Njegova Ekselencija Šejh Ahmed Zeki Yemani, osnivač i predsjednik Fondacije za islamsko naslijeđe al-Furqan u Londonu.

Izražavajući najdublje saučešće i iskreno suosjećanje s njegovom porodicom i voljenima, želimo istaći da je rahmetli Šejh Ahmed Zeki Yemani više puta na razne načine tokom cijelog poslijeratnog perioda, preko navedene fondacije al-Furqan, intenzivno pomagao Gazi Husrev-begovu biblioteku u njenim nastojanjima da sačuva i zaštiti svoje fondove, prije svega rukopisnu građu. Neprocjenjiv je doprinos Šejha Ahmeda Zekija Yemanija u očuvanju, mikrofilmovanju, digitaliziranju i katalogiziranju rukopisa, objavljivanju kataloga rukopisa i zaštiti fondova Biblioteke.

Njegova Ekselencija Šejh Ahmed Zeki Yemani posjetio je Biblioteku još prije agresije na našu zemlju i tada obećao štampanje reprint izdanja rukopisa Mushafa Fadil-paše Šerifovića, što je nakon završetka agresije i ispunio. U toku agresije obećao je, također, da će na sve moguće načine pomoći Biblioteci odmah nakon završetka rata, što je, također, učinio.

Zahvaljujući njegovoj pomoći digitalizirani su i katalogizirani rukopisi i drugih institucija u Bosni i Hercegovini kao što je rukopisni fond Nacionalne i univerzitetske biblioteke, Historijskog arhiva Sarajevo, Arhiva Hercegovina, Kantonalnog arhiva Travnik i drugih.

24. januara 2002. godine, Fondacija Al-Furqan bila je domaćin svečanosti u Eagle House-u, sa sjedištem u Londonu, u počast naučnicima i uposlenicima Gazi Husrev-begove biblioteke koji su katalogizirali njenu rukopisnu kolekciju. Dodijeljena im je nagrada za “Istaknuti rad na polju očuvanja islamskih rukopisa” u znak zahvalnosti za njihov rad na katalogizaciji bibliotečke zbirke arapskih, turskih, bosanskih i perzijskih rukopisa. Nagrađeni su bili: dr. Mustafa Jahić (tadašnji direktor Biblioteke), Zejnil Fajić, dr. Fehim Nametak, hafiz Haso Popara i Kasim Dobrača.

IZ BIOGRAFIJE ŠEJHA AHMEDA ZEKIJA YEMANIJA

 

Šejh Ahmed Zeki Yemani rođen je 30. juna 1930. godine u Meki. Njegov život bio je ispunjen, raznovrsnim političkim, ekonomskim, socijalnim, kulturnim i naučnim aktivnostima.

Studirao je pravo pedesetih godina na Univerzitetu u Kairu, zatim Univerzitetu New York i Harvardu. Magistrirao je 1955. godine uporednu pravnu nauku, a kasnije 1960. godine doktorirao na Univerzitetu u Exeteru. Obavljao je dužnost državnog ministra i člana saudijske vlade kao ministar nafte i mineralnih resursa (1962-1986). Bio je i prvi generalni sekretar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Njegova ekselencija šejh Ahmed Zeki Yemani osnivač je i predsjednik Fondacije za islamsko naslijeđe Al-Furqan i njena tri centra: Centar za proučavanje islamskih rukopisa, Centar za enciklopediju Meke i Medine i Centar za studije ciljeva islamskog prava.

Tokom karijere primio je mnoga priznanja i odlikovanja, a bio je i član mnogih naučnih društava širom svijeta.

Njegova ekselencija šejh Ahmed Zeki Yemani napisao je i nekoliko knjiga i studija, uključujući “The House of Khadijah Bint Khuwaylid (Radiyallahu Anha) in Makkah al-Mukarramah – A Historical Study of Its Location, Building and Architecture” (Kuća Hatidže Bint Khuwaylid (Radiyallahu Anha) u Mekki el-Mukerremi – Historijska studija o njenom položaju, zgradi i arhitekturi) i “Woman in Islam” (Žena u islamu ), koja je prevedena na nekoliko jezika, između ostalog i na bosanski jezik. Objavio je i desetine članaka na arapskom i engleskom jeziku iz različitih oblasti.

Neka njegova duša počiva u miru, i neka Svemogući Allah blagoslovi njegovu porodicu.

“Zaista, mi pripadamo Allahu i, uistinu, se Njemu vraćamo.”