Održana Prva međunarodna online konferencija DTCE21

Održana Prva međunarodna online konferencija DTCE21

Prvi dan internacionalne online konferencije pod nazivom „Digitalna transformacija u kulturi i obrazovanju (DTCE21)“ organizirane od strane Bibliotekarskog društva Srbije, održan je 14.4.2021. godine, kada je učešće uzelo 16 izlagača.

Konferenciju je otvorila Christine Mackenzie, predsjednica IFLA-e, a nakon nje se prisutnima obratio Bogdan Trifunović, predsjednik Bibliotekarskog društva Srbije. Prvo predavanje na temu „Network of Repository Managers (RepManNet)“ je održala Mag. Dr. Susanne Blumesberger, a nakon toga je započela prva sesija. Pozvani predavač na prvoj sesiji je bio dr. Jovan Kurbalija koji je govorio na temu „HumAInism – AI and human intelligence working together by DiploFoundation“, a nakon toga je svoje predavanje održalo osam izlagača, među kojima je bila i uposlenica Gazi Husrev-begove biblioteke, magistrica Ejla Ćurovac, sa temom „A significant and valuable collection of periodicals in the Gazi Husrev-bey digital library”.

Pozvani predavač na drugoj sesiji je bio Jack Reed sa temom „Building a plugable interoperable image viewer – Mirador 3“, nakon čega je svoje izlaganje imalo još osam autora.

Moderatori prvog dana konferencije su bili Andrija Sagić i Tamara Butigan Vučaj.

 

Konferencija će trajati do 16.4.2021. godine, a ukupan broj izlagača iznosi skoro 70, i u pitanju su informacijski stručnjaci iz cijelog svijeta – Srbije, Hrvatske, Australije, SAD-a, Irske, Rusije, Grčke, Slovenije, Italije, Ekvadora, Češke Republike, Mađarske, Alžira, Litvanije, Austrije, Moldavije, Holandije, Rumunije, Indije, Bjelorusije, Poljske, Sjeverne Makedonije i naše domovine.

Ova konferencija je pružila odličnu priliku bibliotekarima i bibliotekarkama, ali i uposlenicima u drugim kulturnim institucijama, da predstave svoje projekte i svoje ustanove, te da pokažu kako se u vanrednim okolnostima pandemije COVID-19 bore za svoje korisnike, umjetnost i kulturu.

Predavanje naše uposlenice možete pogledati na linku:

https://www.youtube.com/watch?v=xY1eoz63lIQ