Posjeta akademika Dževada Karahasana Gazi Husrev-begovoj biblioteci

Posjeta akademika Dževada Karahasana Gazi Husrev-begovoj biblioteci

Gazi Husrev-begova biblioteka je ustanova koju rado posjećuju istaknuti kulturni i naučni radnici kako Sarajeva, tako i drugih gradova Bosne i Hercegovine i svijeta.

Takvu posjetu bilježimo u ponedjeljak 7.8.2022. godine kada nas je posjetio akademik i poznati bosanskohercegovački književnik Dževad Karahasan. U dužem razgovoru s direktorom biblioteke mr. Osmanom Lavićem, akademik Karahasan se interesirao za rad ove naučne i kulturne institucije. Ovom prilikom obišao  je „Muzej knjige“ i  Biblioteci uručio četiri vrijedna naslova  štampanih knjiga na engleskom jeziku: „Faces of Love: Hafez and the Poets of Shiraz“ autora Dicka Davisa, „When History is a nightmare“ autora Stevana M. Weina, „Muslims and the Making of Modern Europe“ autorice Emily Greble i knjigu „West-East Divan“ autora Martina Bidneya“, koje su dar njegovog prijatelja Salke Kriještorca koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama. Gazi Husrev-begova biblioteka će uskoro organizirati druženje korisnika Biblioteke i drugih ljubitelja lijepe riječi s akademikom Karahasanom. U srdačnom razgovoru evocirane su uspomene na vrijeme kada je akademik Karahasan osamdesetih godina prošlog stoljeća duži period boravio u Biblioteci pripremajući roman Istočni divan.

Ovom prilikom se zahvaljujemo akademiku Karahasanu na ovoj divnoj posjeti sa željom da u što skorije vrijeme organiziramo nova druženja i susrete.