Posjeta Biblioteci Behram-begove medrese i JU Specijalna biblioteka „Behram-beg“ u Tuzli

Posjeta Biblioteci Behram-begove medrese i JU Specijalna biblioteka „Behram-beg“ u Tuzli

Dana 15.6.2021. godine uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu Meho Manjgo i Hamza Lavić boravili su u službenoj posjeti Biblioteci Behram-begove medrese i Javnoj ustanovi Specijalna biblioteka „Behram-beg“ u Tuzli.

U Behram-begovoj medresi uposlenike Gazi Husrev-begove biblioteke primio je direktor medrese Ahmed Hatunić i bibliotekar Rijad Šestan. Direktor Hatunić izrazio je zadovoljstvo inicijativom za umrežavanje biblioteka u institucijama Islamske Zajednice Bosne i Hercegovine kroz izradu zajedničke elektronske baze podataka različitih bibliotečkih i nebibliotečkih fondova, zatim predviđenim aktivnostima na polju edukacije kadrova i drugim projektima, te iskazao spremnost za učešće u spomenutim aktivnostima.

Nakon toga održan je radni sastanak sa bibliotekarom ove ustanove Rijadom Šestanom, koji je ukratko predstavio bibliotečku zbirku, organizaciju rada unutar biblioteke i aktivnosti koje ta školska biblioteka provodi. Entuzijazam, koji je primijetan u radu, kako bibliotekara, tako i ostalog osoblja Medrese, zaslužuje svaku pohvalu. Većinu kolekcije čine monografske publikacije neophodne prije svega za kvalitetno odvijanje nastavnog procesa. Ipak, posvećenost obradi i ostalih kolekcija, poput kolekcije serijskih i publikacija štampanih na arapskom jeziku, uz pružanje prilike za korištenjem spomenute građe i drugim zaljubljenicima u knjigu, osim samih učenika Medrese, te djelimična bibliotečka klasifikacija građe, dokaz su predanog rada i nastojanja da se proces, koliko god je to moguće, uskladi sa međunarodnim bibliotečkim standardima i normama.

Istog dana organizirana je i posjeta JU Specijalnoj biblioteci „Behram-beg“, gdje je uposlenike Gazi Husrev-begove biblioteke dočekao direktor ove institucije mr. Admir Muratović i bibliotekar Jusuf Džafić. Ova biblioteka karakteristična je po velikom broju izdanja na orijentalnim jezicima, kao i ukupno 131 orijentalno-islamskim rukopisom, među kojima su neki stari više od 350 godina. Kao i Gazi Husrev-begova biblioteka, i ova ustanova se, osim klasičnih bibliotečkih poslova, javnosti nastoji približiti i populariziranjem knjige i njenom općenitom ulogom u našem društvu. U tom kontekstu Biblioteka redovno održava manifestacije edukativno-kulturnog karaktera. Primijetan je značajan razvoj ove ustanove iz godine u godinu, te predanost njenih uposlenika u radu i djelovanju. Više podataka o ovoj biblioteci i njenim aktivnostima možete pronaći na web stranici www.behrambeg.ba.

Direktor mr. Muratović, također je iskazao spremnost za realizaciju zajedničkih projekata, posebno kada je riječ o rukopisnoj i zbirci rijetke štampane građe. Dogovorena je posjeta restauratora iz Gazi Husrev-begove biblioteke radi ustanovljavanja stepena oštećenja na rukopisnoj i raritetnoj štampanoj građi i prijedloga za njihovu konzervaciju i skladištenje.

U okviru obje posjete uručena je skromna donacija knjiga i izdanja Gazi Husrev-begove biblioteke.

Zahvaljujemo se kolegama i rukovodstvu obje institucije na srdačnom dočeku i spremnosti na nastavak saradnje i razmjene iskustava u svim segmentima rada.