U Sarajevu dodjeljene diplome polaznike Access programa za 2017. godinu

U Sarajevu dodjeljene diplome polaznike Access programa za 2017. godinu

Sarajevo, 16. decembar 2017. (MINA) – U dvorani Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu upriličena je svečana dodjela diploma/certifikata za polaznike Access programa za 2017. godinu. Program je počeo intoniranjem himni BiH i SAD-a.

Access program je dvogodišnji program učenja engleskog jezika i drugih praktičnih akademskih vještina pod pokroviteljstvom Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, a implementira ga Islamska zajednica u BiH. Ceremoniji dodjele diploma prisustvovali su polaznici programa, njihovi nastavnici i roditelji, profesori i direktori medresa i drugih škola, reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović i ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Njena Ekselencija Maureen E. Cormack, koja je uručila certifikate polaznicima ovog programa za napredno učenje engleskog jezika.

”Engleski jezik preovladava u oblasti nauke i inovacija i donosi brojne mogućnosti. Poznavanje engleskog jezika je moćno sredstvo na univerzitetaima i u vašim budućim karijerama, bez obzira na koju oblast se odlučite”, poručila je ambasadorica Cormack, koja je zahvalila nastavnicima, roditeljima polaznika, Gazi Husrev-begovoj biblioteci kao domaćinu, reisu-l-ulemi Husein-ef. Kavazoviću i Islamskoj zajednici s kojom Ambasada sarađuje godinama u ovom progamu. Ambasadorica Cormack je uputila poruku mladim generacijama i u vezi s njihovom budućnošću: ”Vi ste budućnost Bosne i Hercegovine i uspjeh ove zemlje zavisi od vaše spremnosti da radite zajedno, iskoristite zajedničke vrijednosti i ciljeve kako biste prevazišli podjele koje sprječavaju razvoj zajednica u ovoj zemlji”.

U svom obraćanju reisu-l-ulema Kavazović je istakao zadovoljstvo saradnjom Islamske zajednice i Američke ambasade u BiH. ”Neizmjerno sam sretan što sam danas s vama, vrijednim mladim ljudima, najljepšim izdancima naše zemlje i dobrim sinovima i kćerima našeg naroda. Radostan sam što učestvujem s vama u uspješnom završetku još jednoga edukativnog programa. Čestitam vam na tome i na znanju koje ste pokazali. Ono svjedoči o predanosti naših profesora u radu s vama u medresama, kao i o uspjehu Access programa, kojeg smo pokrenuli prije trinaest godina. Prilika je ovo da se zahvalimo našim prijateljima u Ambasadi SAD-a, koji su s nama svih ovih godina. Nadam se da će to biti i ubuduće i da će se razvijati saradnja naših medresa s drugim obrazovnim institucijama u SAD-u i s kulturnim i obrazovnim programima američke Vlade. Danas se moramo podsjetiti da živimo u svijetu u kojem smo upućeni jedni na druge i u kojem nam je razumijevanje drugih potrebno kao nikada u ljudskoj historiji. Mi se plašimo onoga što ne znamo. Protiv toga straha se moramo boriti. Moramo se osloboditi straha od Drugoga. Zajedno moramo učiniti više, kako bismo učili o drugim kulturama, običajima i narodima. Naša je obaveza da buduće generacije muslimana na ovim prostorima naučimo kako da svijetu predstave svoju domovinu, vjeru i kulturu. Jedan od najboljih načina da to postignemo jeste da naučimo komunicirati koristeći se svjetskim jezicima. Učenje stranog jezika ne znači samo da se uče riječi; uči se i kultura, misao i duh jednog naroda, snovi i nadanja, ali i njegovi strahovi i nesigurnost. Kada dobro vladate jezikom jednog naroda, imate osnovu da razumijete taj narod, ali i da na njemu predstavite sebe. Zato bih volio da vi, učenici naših medresa, poznavanje engleskog jezika shvatite kao korak na putu građenja mostova saradnje sa svima onima koji se danas koriste tim jezikom, a posebno našim prijateljima iz Amerike”, kazao je reisu-l-uelma Kavazović.

Ističući važnost poznavanja engelskog jezika reisu-l-ulema je kazao: ”Uz arapski jezik, koji je za nas muslimane jezik Objave, engleski je posebno bitan, jer je on danas jezik nauke i komunikacije ljudskog roda. Kada znate engleski, vi ste građani svijeta i mi želimo da u tome svijetu budete ravnopravni i osposobljeni da učite i doprinosite općem ljudskom napretku i prosperitetu. U Kur`anu nam se kazuje da su različiti jezici kojima govorimo samo ajeti, znakovi Božije veličine, jer On stvara sklad u različitostima. Također nam kazuje da nas je stvorio kao ”različite narode i plemena”, s ciljem da jedni od drugih učimo i da se upoznajemo. Zato je trud koji ste uložili, pohađajući ovaj program, ibadet i nadamo se da će kod Uzvišenog biti upisan na stranice vaših dobrih djela na kojima će Božijom voljom uslijediti i brojna druga djela. Neka Milostivi nagradi i vaše učitelje koji su nesebično bili s vama. Još jednom izražavam iskrenu zahvalnost ambasadorici Cormak i svima koji su doprinijeli vašem današnjem uspjehu”. Reisu-l-ulema Kavazović je uručio zahvalnice i simbolične poklone Njenoj Ekselenciji ambasadorici Cormack i njenim saradnicima, te priznanja nastavnicima koji vode Access program u BiH.

Prisutnima se obratio i Ibrahim Begović, direktor Uprave za obrazovanje i nauku pri kojoj se koordinira Access program, a prema riječima koordinatora profesora Asmira Dorića osim u bh. medresama, program se organizira i u osnovnim školama u Travniku i Busovači. Dosad je ovaj program završilo osam generacija polaznika u BiH. Program je, inače, dosad završilo više od 100.000 polaznika u 85 zemalja širom svijeta.

U protekloj godini Access program pohađalo je 180 učenika, a s obzirom da program omogućava zajedničko učenje i druženje učenika iz segregiranih škola, tzv. ”dvije škole pod jednim krovom”, učenici su na ceremoniji kroz svoja obraćanja na engleskom jeziku podijelili svoja iskustva iz Access programa. Mnogi su, naročito polaznici iz mjesta u kojima je izražena etnička podjela, izrazili zadovoljstvo što su, pored jezika, učili o zajedništvu i multikulturalnosti. Inače, plan i program je kreiran po američkom modelu, gdje se učenici, pored učenja engleskog jezika, pripremaju da budu korisni članovi društvene zajednice kroz različite projekte, prezentacije i volonterski rad.