Gazi Husrev-begova biblioteka u posjeti Prijepolju

Gazi Husrev-begova biblioteka u posjeti Prijepolju

Savremeno lice Gazi Husrev-begove biblioteke bio je naziv skupa koji se održao u četvrtak, 13. 06. 2019. godine u 18.00 sati u Gradskoj biblioteci ”Vuk Karadžić” u Prijepolju. Prilikom posjete direktorice ove biblioteke Sadije Hodžić i bibliotekarke savjetnice Hadije Džigal Kriještorac našoj ustanovi u aprilu ove godine  dogovoreno je predstavljanje Gazi Husrev-begove biblioteke stanovnicima i ljubiteljima knjige u Prijepolju.
Prateći savremene trendove u bibliotekarstvu, mogućnosti koje pruža internet, te tehničku i digitalnu podršku u ovom poslu, mnogi resursi Gazi Husrev-begove biblioteke postali su dostupni svjetskoj javnosti. Ova činjenica je od posebnog značaja za one koji istražujući svoju nacionalnu kulturu imaju potrebu za originalnim izvorima i literaturom.
Prezentacije ”Gazi Husrev-begova biblioteka u 21. stoljeću” i ”Digitalna Gazi Husrev-begova biblioteka” predstavila je Amela Lepir, bibliotekarka Fonda periodike. Prezentaciju ”Konzervacija arhivsko-bibliotečke građe Gazi Husrev-begove biblioteke” predstavila je mr. Madžida Smajkić, restauratorica i konzervatorica, a izložbu ”Blago koje traje” postavila je Fatima Tinjak, bibliotekarka Fonda orijentalistike i koautor izložbe.
Tokom predstavljanja prikazan je i film ”7 slova o Gazi Husrev-begovoj biblioteci” autora akademika Enesa Karića i reditelja Dinne Kassala u produkciji BHRT-BHT1.

Više o ovoj promociji možete pročitati i na sljedećem linku:

http://foruminfo.rs/savremeno-lice-gazi-husrev-begove-biblioteke-sarajevo-predstavljeno-u-prijepolju/