JU Opća biblioteka Maglaj obnovila i vratila svoj nekadašnji sjaj

JU Opća biblioteka Maglaj obnovila i vratila svoj nekadašnji sjaj

JU Opća biblioteka Maglaj je 12.3.2015. obilježila 57. godišnjicu rada uz prigodan program za goste koji su došli iz cijele BiH da vide ovu ponovo obnovljenu ustanovu nakon prošlogodišnjih poplava.

Biblioteka koja je slovila za jednu od najljepše uređenih biblioteka u Federaciji BiH, nakon majskih polava 2014. godine, izgledala je kao ”groblje knjiga”, kako je kazano u dokumentarnom filmu koji je snimljen na osnovu svega onoga što se dešavalo u ovoj ustanovi u toku posljednje godine dana.

Tokom poplava uništeno je 28.000 knjiga od ukupnog fonda koji je iznosio 40.000. Osim knjiga uništena je i sva tehnička oprema, a cjelokupni prostor od oko 400 m2 je u potpunosti devastiran.

Treba odati priznanje kolektivu JU Opća biblioteka Maglaj, na čelu sa direktoricom Ninom Bunjevac Salkić, kao i svim građanima Maglaja na uloženom naporu da ova biblioteka ponovo stane na svoje noge. A da je zaista tako, mogli su se uvjeriti svi gosti koji su prisustvovali obilježavanju 57. godišnjice ove ustanove.

Danas je ova Biblioteka potpuno renovirana. Njen enterijer ponovo odiše toplinom, harmonijom i lijepim mirisom koji samo brižno složene knjige na njenim policama mogu pružiti. Sada ona raspolaže još bogatijim fondom knjiga koji trenutno iznosi 50.000. Ponovo je mjesto okupljanja i susreta ljubitelja pisane riječi iz Maglaja.

U pružanju pomoći tokom protekle godine učestvovale su mnogobrojne institucije i ustanove, prvenstveno biblioteke i izdavačke kuće, vladine i nevladine organizacije, privatne firme, aktivisti, kulturni i drugi djelatnici, kao i mnogi drugi pojednici koji su s bolom gledali to ”groblje knjiga” ispred zgrade Biblioteke u Maglaju.

Svoj doprinos je dala i Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu doniravši jedan broj metalnih polica za knjige koje su instalirane u ovoj biblioteci i služe svojoj svrsi. Te police su značajno pomogle da se adekvatno smjesti novoformirani dio bibliotečkog fonda Opće biblioteke Maglaj. Zbog toga su svečanosti u Maglaju, na poziv direktorice Bunjevac-Salkić, prisustvovali v.d. direktora Gazi Husrev-begove biblioteke Muhamed Hodžić, sekretar mr. Hamida Karčić, i saradnica za odnose sa javnošću Šahsena Đulović. Svojim prisustvom i obraćanjem na ovoj svečanosti, iskazali su svoju podršku i respekt građanima Maglaja i kolektivu JU Opća biblioteka u Maglaju, uz nadu da će se saradnja ovih dviju biblioteka nastaviti i u budućnosti.

Primjer obnovljene biblioteke u Maglaju, na kome su mnogi pokazali svoju solidarnost, spremnost na bezrezervnu pomoć i brigu za knjigu, je još jedan dokaz da građani BiH njeguju ljubav prema svojoj kulturnoj baštini i da je žele sačuvati za generacije koje dolaze.