Posjeta uposlenika Gazi Husrev-begove biblioteke bibliotekama u Zenici i Maglaju

Posjeta uposlenika Gazi Husrev-begove biblioteke bibliotekama u Zenici i Maglaju

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu, kao depozitna i centralna biblioteka Rijaseta Islamske zajednice u BiH, u svom planu rada je predvidjela uspostavljanje saradnje i uvezivanje svih biblioteka koje djeluju u okviru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Tom prilikom su 14.6.2021. godine uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke, Adnan Ćurovac, Hamza Kurtanović i Ejla Ćurovac posjetili biblioteke u Zenici i Maglaju, a priliku su iskoristili i da posjete Opću biblioteku u Maglaju, jednu od najljepših javnih biblioteka u našoj državi.

Biblioteka Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici

Biblioteka Islamskog pedagoškog fakulteta osnovana je neposredno nakon osnivanja Fakulteta. Ratno i poslijeratno stanje usporili su nabavku bibliotečke građe, no upornim zalaganjem tadašnjeg dekana doc.dr. Nusreta Isanovića i onih koji su radili u biblioteci, počelo se sa izgradnjom fonda. U biblioteci se može naći literatura iz različitih naučnih oblasti, koje su potrebne studentima za aktivno pohađanje nastave. Kao sastavni dio naučno-nastavne infrastrukture, biblioteka ima cilj da doprinese što kvalitetnijem obrazovanju studenata Fakulteta. U biblioteci je domaćin bila bibliotekarka Senada Mekić Mucić, koja je goste upoznala sa fondom svoje biblioteke, a uposlenici Gazijine biblioteke su predstavili svoj rad i ponudili neke nove mogućnosti saradnje sa ovom institucijom.

Opća biblioteka u Maglaju

Biblioteka u Maglaju počinje sa radom 14.3.1958. godine odlukom tadašnjeg Narodnog odbora. U okviru Biblioteke djeluje pet odjeljenja:

  1. odjeljenje za djecu
  2. odjeljenje za odrasle
  3. odjeljenje za obradu bibliotečkog fonda
  4. zavičajna zbirka
  5. čitaonica

Bibliotekare Gazi Husrev-begove biblioteke je dočekala direktorica biblioteke Nina Bunjevac Salkić, koja je ujedno i predsjednica Društva bibliotekara Federacije Bosne i Hercegovine, zajedno sa efendijom Samirom Muminovićem, a cijeli susret je popratila i RTV Maglaj. U veoma ugodnom razgovoru razmijenjene su ideje, planovi za buduće saradnje, a direktorica je istakla posebnu zahvalnost za police koje je Gazi Husrev-begova biblioteka donirala 2014. godine, nakon stravičnih poplava koje su pogodile ovaj dio naše domovine. Uposlenici Gazijine biblioteke su obišli sve prekrasno uređene odjele Opće biblioteke, a posebno ih je oduševio dječiji odjel, koji je u potpunosti prilagođen djeci, njihovim potrebama i željama.

Biblioteka „Divanhana“ – Medžlis IZ Maglaj

Nakon ugodnog druženja u prostorijama Opće biblioteke u Maglaju, efendija Samir Muminović je uposlenike Gazi Husrev-begove biblioteke odveo u naselje Moševac, gdje se nalazi biblioteka Divanhana, koja je osnovana prije dvije godine, i koja je centar učenja i druženja u ovom malom mjestu. Ova mala biblioteka u veoma ugodnom ambijentu krije mnoštvo književnog blaga, a ujedno se koristi i za potrebe mekteba, gdje djeca mogu boraviti u jednom nekonvencionalnom prostoru koji odiše toplinom i gostoprimstvom. Goste je uz efendiju Muminovića u Biblioteci dočekao i mutevelija Ramiz Buraić. Efendija i mutevelija nisu krili svoje oduševljenje ovom posjetom, te se nadamo da će se saradnja i sa ovom bibliotekom i ovim džematom nastaviti i u budućnosti.

U okviru sve tri posjete uručena je donacija knjiga i izdanja Gazi Husrev-begove biblioteke, a i domaćini su za goste pripremili prigodne poklone.

Zahvaljujemo se dragim kolegama i kolegicama na toploj dobrodošlici i ugodnoj radnoj atmosferi i želimo im svaki uspjeh u budućem radu!