Uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke u radnim posjetama bibliotekama u Konjicu i Mostaru

Uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke u radnim posjetama bibliotekama u Konjicu i Mostaru

Uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke u radnim posjetama Biblioteci MIZ Konjic, Biblioteci Karađoz-begove medrese u Mostaru i Biblioteci MIZ Mostar „Karađoz-beg“

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu, kao depozitna i centralna biblioteka Rijaseta Islamske zajednice u BiH, u svom planu rada predvidjela je uspostavljanje saradnje i uvezivanje svih biblioteka koje djeluju u okviru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Proteklih godina počela je sa organiziranjem godišnjih susreta bibliotekara a predviđene su i posjete svim bibliotekama s ciljem pružanja pomoći, unapređenja saradnje i realiziranja zajedničkih projekata.  Ovih dana realizirano je nekoliko takvih radnih posjeta.

Dana 11.06.2021. godine, uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, Šahsena Đulović (saradnica za odnose s javnošću), Izudina Zukorlić (referentni bibliotekar), Madžida Smajkić (konzervator) i Mustafa Berhamović (arhivist), posjetili su tri biblioteke: Biblioteku MIZ Konjic, Biblioteku Karađoz-begove medrese u Mostaru i Biblioteku MIZ Mostar „Karađoz-beg“.

Biblioteka MIZ Konjic

U Biblioteci Medžlisa IZ Konjic, domaćin je bio bibliotekar Esad ef. Bajić, koji je goste upoznao sa sadržajem bibliotečke građe i radom ove biblioteke smještene u zgradi Medžlisa IZ Konjic, tj. divanhani ili galeriji Medžlisa, izgrađenoj 1998. godine. Biblioteka posjeduje 2800 jedinica knjižne građe, i 12.000 naslova neknjižne građe u PDF formatu, kao i 20 GB fotografija u elektronskoj formi, od kojih je najstarija nastala prije 1833. godine. Riječ je o najstarijoj poznatoj fotografiji grada Konjica. Biblioteku predano vodi bibliotekar Esad Bajić, koji je za pisanu riječ i knjigu vezan i vlastitim perom. Do sada je objavio veliki broj djela iz poezije, književnosti i kulturne historije, te spada u najdarovitije publiciste konjičkog podneblja. On se brine o bibliotečkoj građi, o prikupljanju i izdavanju knjiga, te vrši kontinuiranu digitalizaciju građe, koju najviše koriste članovi IZ.  Na sastanku se razgovaralo o mogućim oblicima pomoći od strane Gazi Husrev-begove biblioteke, bazama podataka, arhivskoj građi, zaštiti knjižnog fonda i drugim temama.

Biblioteka Karađoz-begove medrese u Mostaru

U okviru posjete Biblioteci Karađoz-begove medrese dočekale su nas bibliotekarka i profesorica bosanskog jezika u Medresi, Lejla Mušić, i pedagogica Harisa Čukle. Biblioteka, u okviru koje je i čitaonica, smještena je u prizemlju Medrese u vrlo ugodnom prostoru. Knjižni fond broji 11.330 publikacija. Radi se uglavnom o stručnoj literaturi i beletristici koju koriste učenici i profesori Medrese. Biblioteka je uključena i u kulturni život zajednice kroz obilježavanje značajnih datuma, organiziranje radionica i drugih prigodnih aktivnosti. Biblioteka je veoma dobro organizirana i u potpunosti ispunjava svoju svrhu školske biblioteke jer je na usluzi učenicima koji aktivno koriste njenu građu. Kako medresanska biblioteka posjeduje određen broj starih štampanih knjiga i rukopisa koji trebaju stručan pregled i tretman, na sastanku se razgovaralo i o saradnji Gazi Husrev-begove biblioteke i medresanske biblioteke i o pružanju stručne podrške u vidu opservacije i zahvata iz područja konzervacije i restauracije.  Razgovaralo se i o drugim vidovima saradnje i projekata.

Biblioteka MIZ Mostar “Karađoz-beg”

Biblioteka “Karađoz-beg” smještena je u prostoru Centra Kralj Fahd u prelijepom dijelu starog grada Mostara. Na oko 100 metara kvadratnih, ova biblioteka dijeli prostor sa Bibliotekom Centra Kralj Fahd, tako da obje biblioteke rade zajedničkim snagama i veoma dobro funkcioniraju. Fond Biblioteke sadrži oko 14000 knjižnih jedinica iz raznih oblasti, a ima i određen broj starih rukopisa, tj. specijalnu zbirku koja je u vlasništvu Medžlisa IZ Mostar i čuva se zasebno.  Korištenje usluga Biblioteke je besplatno za sve korisnike kojih ima više od 200 na mjesečnoj bazi. Biblioteka posjeduje kvalitetnu elektronsku bazu podataka i odgovarajući program za obradu i vođenje knjiga, kao i svoju čitaonicu. Zbog prostornih kapaciteta u okviru Centra, Biblioteka “Karađoz-beg” često je domaćin raznih kulturnih manifestacija i događaja. Poslove vodi bibliotekarka Suvada Ratkušić, zajedno sa kolegicom Aminom Imami, uposlenicom Centra Kralj Fahd. One su primile uposlenike Gazijine biblioteke u posjetu. Razgovaralo se o mogućim vidovima saradnje, posebno kad je u pitanju zajedničko organiziranje kulturnih događaja.

U okviru sve tri posjete uručena je donacija knjiga i izdanja Gazi Husrev-begove biblioteke, a i domaćini su za goste pripremili prigodne poklone. Popunjen i analitički upitnik o građi i uslovima u kojima biblioteke rade. Dobivene informacije će služiti sagledavanju šire slike o situaciji u bibliotekama pri Islamskoj Zajednici Bosne i Hercegovine, te planiranju daljnjih aktivnosti na unapređenju rada i saradnje.