Radna posjeta Biblioteci Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku

Radna posjeta Biblioteci Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku

Grupa uposlenika Gazi Husrev-begove biblioteke, Fatima Tinjak (viši bibliotekar), Muhamed Hodžić (viši arhivist) i Mevludin Kost (konzervator-restaurator, implementator baze podataka) u srijedu, 09.06.2021. godine, boravila je u informativno-radnoj posjeti Biblioteci Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku. Ovo je prva u nizu posjeta bibliotekama u sastavu Rijaseta Islamske zajednice Bosne i Hercegovine koje pokreće Gazi Husrev-begova biblioteka kao depozitna i centralna biblioteka Rijaseta IZ u BiH.

Bibliotekara, arhivistu i konzervatora dočekali su hfz. Fadil Bektaš, profesor kiraeta u ovoj medresi, te bibliotekar Sinanudin Alibegović. Nakon kraćeg obilaska medrese održan je ranije dogovoreni radni sastanak u prostorijama biblioteke Elči Ibrahim-pašine medrese gdje se razgovaralo o potrebama biblioteke, sadržaju bibliotečke građe, bazama podataka koje koriste, praksama inventarisanja i katalogiziranja knjiga prema bibliotečkim standardima, arhivskoj građi medrese, njenom vođenju i skladištenju, uslovima u kojima su knjige smještene te zaštiti knjižnog fonda ove biblioteke.

Biblioteka medrese posjeduje solidan knjižni fond evropskih i orijentalnih jezika, zasebnu prostoriju specijalno namijenjenu za smještaj knjiga te bibliotekara koji marljivo radi na bibliotečkim poslovima, sarađuje i pomaže đacima i profesorima. S obzirom da se katalogizacija obavlja samo ručno u inventarnim knjigama Gazi Husrev-begova biblioteka je, za početak, osigurala bibliotečki program u kojem će se vršiti automatska obrada knjige i koji će olakšati dosadašnji rad biblioteke Elči Ibrahim-pašine medrese te je približiti savremenim bibliotečkim standardima u obradi knjižnih fondova.

Održana je kraća prezentacija korištenja Digitalne biblioteke Gazi Husrev-begove biblioteke sa preporukom da se ista promovira đacima i profesorima kao vrlo koristan alat u nastavnom procesu i naučnom istraživanju.  Isto tako, prezentovana je i baza podataka i način unosa bibliotečkih jedinica koje koristi Gazi Husrev-begova biblioteka, a koja bi u dogledno vrijeme trebala da bude zajednička baza meta-podataka svih biblioteka pri Islamskoj zajednici u BiH.

U okviru posjete uručena je skromna donacija knjiga i izdanja Gazi Husrev-begove biblioteke te dogovoren nastavak saradnje i pomoći u svim segmentima rada ove skladne medresanske biblioteke. Također, popunjen je i jedan analitički upitnik o građi i uslovima u kojima biblioteka radi, a čije će informacije služiti sagledavanju šire slike biblioteka pri Islamskoj Zajednici Bosne i Hercegovine, te planovima u daljim aktivnostima unapređenja rada i saradnje.

Zahvaljujemo se kolegama na toploj dobrodošlici i ugodnoj radnoj atmosferi i želimo im svaki uspjeh u radu!